Sådan bliver man tilset af en læge!

 

Agnes på næsten 100, som er stokdøv og ikke har været uden. for en dør i mange år, som ikke kan huske og som har ondt mange steder, klagede over ondt i armen. Det fortalte hjemmehjælpen søndag. Jeg cyklede hen for at besøge hende. Hun klagede ganske rigtigt over ondt i armen. Kunne ikke rigtig bruge den. Der var ikke noget med sprog, ansigt eller ben. Det gjorde ondt når hun bevægede den.
Jeg tænkte så det knagede: en tur på skadestuen for hende, alene? Var det en god idé? Jeg forestillede mig en stor travl akutmodtagelse. Søde gamle Agnes,  som er sur og vranten men som jeg har tabt mit hjerte til og som intet kan høre. Altså vitterligt. Jeg taler meget højt, helt tæt på hendes højre øre. Det fungerer bedst.
Jeg forsøgte at få fat på hendes datter, uden held. Vi besluttede os for at se det an og bad aften-hjemmehjælpen kigge efter hende. Næste morgen bad jeg dag-hjemmehjælpen om det samme og hun ringede tilbage og sagde at Agnes stadig havde ondt. Så ringede jeg til hendes læge. Lukket. Med henvisning til en anden læge. “Ja, vi kan se på hende kl 11.” “Men jeg ved slet ikke om hun kan komme op til jer og hvordan. Skal det være hos jer?”. “Ja”, afbrød damen mig, “sådan bliver man set af en læge”. Jeg kunne mærke irritationen boblede i mig.
Jeg ringede til hendes datter, som bor langt væk. Hun fortalte mig at Agnes ikke kan komme ned at trapperne. Vi blev enige om at give hende lidt panodil og skrive en besked til egen læge. Jeg håber han har tid til et besøg idag.

Jeg tror godt jeg kan forestille mig en bedre løsning. Fx at man enten ansætter eller laver en aftale med en almen mediciner og geriater om de borgere, der bor på plejehjem eller i eget hjem og som har vanskeligt ved selv at komme op til lægen. Når tiden var moden, kunne man give dem et tilbud om at skifte. En mobil praktiserende læge, der kørte rundt og tilså. Jeg tror det for alle parter kunne være en løsning. Så behøvede klinik-lægerne ikke tage tid ud af kalenderen til hjemmebesøg, udgifter og besvær med transport blev mindsket og borgeren blev tilset regelmæssigt.

Comments are closed.